Foto op de Schouw: reprises in mei 2025 vanwege grote belangstelling

Na vijf uitverkochte voorstellingen van ‘Foto op de Schouw’, het theaterstuk dat de Helmondse schrijver en regisseur John van der Sanden schreef ter gelegenheid van tachtig jaar bevrijding, komen er in mei 2025 nog een paar reprises van dit bijzondere oorlogsverhaal. De intieme voorstelling met steeds slechts tachtig bezoekers, voorafgegaan door een stadswandeling met koptelefoon op langs plaatsen die er in de voorstelling toe doen, werd zo enthousiast ontvangen dat theater Het Speelhuis graag nog een keer ruimte maakt in de programmering.

De foto van Eileen Keenan die jarenlang op de schouw stond bij de familie Van Elten op de Steenweg.

De basis voor het stuk is twee jaar geleden gelegd, toen de zoon van een Britse soldaat aanbelde bij Van der Sanden. De man bleek een zoon van de Britse oorlogsweduwe Eileen Keenan, wiens foto kennelijk op de schouw had gestaan bij de vorige bewoners in dit huis. Daar had Eileens man, een Britse soldaat, een kamer gehad. Toen hij was gesneuveld, bleef zij contact houden met de Helmondse familie. Een volgende Britse soldaat die in dit huis verbleef, viel op haar foto, zocht contact en trouwde na de oorlog met Eileen. De man die aanbelde was hun zoon op zoek naar details over het leven van zijn vader.

Dagelijks leven in de oorlog

‘Foto op de Schouw’ is een kleine voorstelling die niet alleen oorlogstrauma’s invoelbaar maakt, maar vooral ook het dagelijkse leven in die tijd. Een verhaal over gewone mensen in moeilijke situaties en hoe ze daarmee omgingen. De boodschap: we moeten meer die vrijheid vieren waarvoor in de Tweede Wereldoorlog zo hard is gevochten. En: de oorlog heeft ook goede dingen voortgebracht.

Van links naar rechts Bart van Gogh, John van der Sanden, Kaat Antonis en Jeroen Ermens. Foto > Anja van den Akker

De acteurs Bart van Gogh en Kaat Antonis zijn beide afgestudeerd aan de Fontys Academy of the Arts in Tilburg, John van der Sanden fungeert als verteller. De muziek is gecomponeerd door Jeroen Ermens. Productie: Bregje van Ekert. (avda)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *