Bijna drie miljoen euro provinciale subsidie voor amateurkunst in Brabant

In de periode 2025 – 2028 kunnen 26 instellingen in Brabant op het gebied van de amateurkunst rekenen op een provinciale subsidie. De provincie Noord-Brabant heeft hier 2,8 miljoen euro voor beschikbaar gesteld. Er waren in totaal 43 aanvragen voor een provinciale subsidie ingediend. 

Per jaar is er 700.000 euro te verdelen tussen de 26 instellingen, per instelling maximaal 30.000 euro. De bedragen zijn toegekend op basis van adviezen van een onafhankelijke commissie van experts. Het geld is verdeeld over verschillende disciplines: beeldende kunst/visuele kunsten, instrumentale en vocale muziek, dans, urban, theater en literatuur. 

Straatkunst aan de Tramkade in Den Bosch. De Kunstbende is een van de culturele instellingen die subsidie krijgen van de provincie.

Gedeputeerde Bas Maes (SP, cultuur) is positief over het resultaat van de adviesaanvragen. De provincie heeft extra geld vrijgemaakt waardoor zeven instellingen meer voor subsidie in aanmerking komen dan in de periode 2021- 2024. Maes: “De geselecteerde initiatieven zorgen samen voor een mooi, breed en divers aanbod. Ze hebben daarbij oog voor het bereiken van een groot publiek. Dit alles sluit perfect aan bij ons beleid om meer Brabanders in aanraking te laten komen met kunst en cultuur. Zowel als beoefenaar als bezoeker.”

Veranderende samenleving 

De voorzitter van de adviescommissie Liane van de Linden heeft veel waardering voor het feit dat de instellingen aandacht besteden aan toegankelijkheid van de activiteiten. Ze roemt ook het feit dat alle amateurkunstorganisaties inspelen op de veranderende samenleving waarin amateurkunst een andere plaats inneemt. Zo is in veel plannen sprake van samenwerking met andere amateurkunstorganisaties, met professionele kunstinstellingen, met andere disciplines en met andere organisaties.

Applaus voor een theaterproductie van Oss Cultureel. Deze culturele instelling krijgt subsidie van de provincie Noord-Brabant. Foto > Ronald Goudberg

Wel vraagt de commissie zich af of de wijze waarop het beschikbare budget voor de amateurkunst nu wordt verdeeld niet op de helling moet. Omdat er per discipline subsidieplafonds zijn ingesteld vallen sommige aanvragers buiten de boot, hoewel ze een positief advies hebben gekregen. De commissie suggereert om het beschikbare budget te verdelen over alle gunstig beoordeelde aanvragen zodat er geen instellingen met lege handen staan. 

Het Euregio Jeugdorkest krijgt subsidie van de provincie Noord-Brabant.

Een vergelijkbare problematiek is ook al gesignaleerd bij de toekenning, eerder dit jaar, van de meerjarige subsidie voor professionele kunstinstellingen 2025 – 2028. Een dertigtal professionele instellingen die niet voor subsidie in aanmerking kwamen zijn een bezwarenprocedure gestart. Voor professionele kunsten is in de komende vier jaar 33,5 miljoen beschikbaar. (en) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *