Film ‘Poison’ wint de Film & Literature Award in Vlissingen

Zaterdagavond 14 september 2024 werden voorafgaand aan de slotfilm de prijzen bekendgemaakt en uitgereikt op het filmfestival Film by the Sea in Vlissingen. De film ‘Poison’, naar het door Lot Vekemans (Oss 1965) geschreven toneelstuk Gif, won de belangrijkste prijs. Vekemans schreef ook het scenario voor deze film die werd geregisseerd door Désirée Nosbusch, met in de hoofdrollen Tim Roth en Trine Dyrholm.

De film begint met een scène waarin een man in Haarlem op een vroege ochtend nog voor zonsopgang in zijn antieke Peugeot 504 stapt en op weg gaat. Lot Vekemans zei eerder bij een inleiding voor de film tijdens het filmfestival dat deze scène in haar tekst erg kort is, maar dat om daar een filmopname van te maken ongeveer honderddertig mensen de halve nacht bezig zijn geweest.

Het verhaal van de film is dat een man en een vrouw elkaar ontmoeten op een begraafplaats in Luxemburg waar hun kind al tien jaar begraven ligt. Ze hebben elkaar al die tijd niet meer gezien. Angst en emotie bepalen de gesprekken, terwijl er stiltes zijn en heftige uitbarstingen. Hoe verschillend beiden omgaan met rouw en verdriet wordt zichtbaar in deze film.

Links op de foto Petra Goedings, directeur van Phanta Vision, de Nederlandse coproducent van de film. Rechts Lot Vekemans met de prijs, kort na de uitreiking. Foto > Hein van Kemenade

Alle details in deze film kloppen

De jury van de zesentwintigste editie van dit festival bestond uit filmmaker Jos Stelling, acteur Daniel Boissevain, schrijver Nathalie Pagie, schrijver en uitgever Elte Rauch en uitgever Ilona van Genderen Stort. “De film blinkt uit in geloofwaardigheid, in precisie en daadkracht”, zei Daniël Boissevain tijdens de bekendmaking en uitreiking van de award. “Alle details kloppen. Subtiele details die je niet direct opvallen, maar waarvan je merkt dat ze enkele dagen na het zien van de film nog doorwerken. Evenals het overtuigende acteerspel, het ingetogen camerawerk, de natuurlijke chemie tussen de acteurs en de sobere entourage, omgeving en decor. Want poespas, franje en special effects zijn hier niet nodig. Deze film staat als een huis.” ‘Poison’ is vanaf 26 september 2024 te zien in de filmtheaters en bioscopen. Onder andere in Cinecitta, Verkadefabriek en Chassé. De film is Engels gesproken en Nederlands ondertiteld. (hvk)

Reacties (1)

  1. Sandra van der Meer schreef:

    Zo genoten van de film. Ontroerd. Gehuild. Prachtig prachtig. Dank dank.

    Het nummer bij de aftiteling was ook zo mooi.
    Ik kan het nergens terugvinden hopelijk kunt u mij dit vertellen.

    Alvast veel dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *