Jan Vriends, Stripmaker des Vaderlands, heeft al enkele prijzen op zijn naam staan. Daar is er nu een bijgekomen, de Willy Vandersteenprijs. Vernoemd naar de Vlaamse schepper van Suske en Wiske en allerlei andere striphelden.
door Anja van den Akker
Stripmaker des Vaderlands Jan Vriends uit Helmond (1970) heeft de prestigieuze Willy Vandersteenprijs gewonnen voor het beste Nederlandstalige stripalbum van het voorbije jaar. Dat is maandag 9 september 2024 bekendgemaakt. Zijn graphic novel ‘De Kosmonaut’, uitgegeven bij Scratch Books, werd unaniem gekozen uit ruim 150 inzendingen. Volgens juryvoorzitter Yoeri Vanbeneden (kleinzoon van Willy Vandersteen, de geestelijk vader van Suske en Wiske), was de jury er nog nooit zo snel uit.
Vriends, die voor zijn strip ‘Snotneus’ eerder al de Stripschappenning kreeg voor het beste jeugdalbum uit 2021, vindt de Willy Vandersteenprijs een enorme opsteker. ‘’Dit is echt de grootste stripprijs op Nederlands taalgebied. En dan te bedenken dat ik dit jaar ook mijn dertigjarig jubileum vier als professioneel stripmaker, een periode waarin ik onafgebroken heb gepubliceerd in allerlei tijdschriften. Dat is toch geweldig. Wellicht kan ‘De Kosmonaut’ nu ook worden vertaald voor de buitenlandse markt.’’
Stripmakersdagen in Helmond
Vriends ziet de prijs als een fantastische opmaat naar de eerste landelijke Stripmakersdagen op 12 en 13 oktober 2024 in De Cacaofabriek Helmond. Een congres met vooraanstaande stripmakers, lezingen, exposities, animaties, een markt en stripboekenbal. Vriends: ‘’Ik wil zo potentiële opdrachtgevers inspireren om met stripmakers in zee te gaan. Strips zijn een krachtige en effectieve manier om te communiceren. Ze spreken immers een breed publiek aan.”
De Willy Vandersteenprijs is sinds 2010 een initiatief van Stripgids uit België, ondersteund door de Nederlandse stichting Strips in Beeld. Vriends krijgt vijfduizend euro en een opdrachttekening van de vorige winnaar, Veerle Hildebrandt. De prijsuitreiking is op zondag 29 september op het bekende Breda Stripfestival.
In ’De Kosmonaut’ wordt de brave wetenschapper Vladimir Vasiljevitsj uitverkoren om kosmonaut te worden. Hij gaat in een eenpersoonsraketje op reis. Een vrouwelijke kosmonaut, op wie hij verliefd raakt, zorgt voor de maandelijkse bevoorrading . Als hij neerstort op aarde bij een oude vrouw op een verlaten boerderij, leert Vladimir dat de wereld niet zo maakbaar is als hij dacht en je je moet herpakken als alles tegenzit.
Uit het juryrapport
‘’Alleen al voor zijn vertelkunst verdient Jan Vriends de Willy Vandersteenprijs. Jan Vriends beheerst zijn vak. Je krijgt een sterk verhaal voorgeschoteld, de personages worden goed en fijnzinnig neergezet. Zo geeft hij een ontroerend inzicht in de psyche van een heel zacht mannetje. De Nederlandse auteur neemt je bij de hand en loodst je door het boek heen. Vriends overvalt je met veel grapjes waarom ook de jury echt gelachen heeft. Met die humor onderscheidt de auteur zich van de meerderheid van vele andere prachtige albums, waarvan een aantal nogal zwaar van toon. Ook de onverwachte en leuke plottwists worden geapprecieerd. Daarnaast behandelt het boek actuele maatschappelijke thema’s, zoals het milieu. Zijn bedrieglijk eenvoudige, bijna kinderlijke stijl maakt ‘De Kosmonaut’ heel toegankelijk. Dat leidt tot een tijdloos boek dat wonderlijk mooi is uitgegeven door Scratch Books. In een tijd waarin de reputatie van Rusland onder het vriespunt zit, is de drempel misschien hoog om ‘De Kosmonaut’ te lezen. Dan mis je echter een hartverwarmend, vertederend verhaal dat nergens verveelt.’’
De jury bestond dit jaar uit voorzitter Yoeri Vanbeneden (kleinzoon van Willy Vandersteen), Peter de Wit (stripauteur), Benedikte Van Eeghem (communicatiedeskundige/auteur/moderator), Heleen Driesen (coördinator Stripgids) en Koen Maas (De Perfecte Podcast).
Meer over stripmaker Jan Vriends op Brabant Cultureel
© Brabant Cultureel 2024
Reacties (1)