Veertig jaar persfotografie door René Manders, met altijd de mens centraal

Met bijna altijd de waan van de dag op z’n hielen maakte persfotograaf René Manders (1959) in de afgelopen veertig jaar zo’n 165.000 foto’s, vooral voor het Eindhovens Dagblad. Begonnen met sportfoto’s, groeide Manders uit tot een van de toonaangevende allround persfotografen in de regio. Een selectie uit zijn gevarieerde oeuvre is tot en met 29 september 2024 te zien in de expositie ‘Het Moment’ in De Cacaofabriek Helmond.

Manders, die in 1984 begon bij persbureau Van de Meulenhof en sinds 2019 werkt bij DCI Media, heeft vooral aandacht voor het verhaal achter de foto en de mens in dat verhaal. De ongedwongen poses, kwinkslagen, humor en met nadruk beelden waarin mensen als het ware hun verhaal vertellen, typeren zijn werk. Het zijn vaak ook ontroerende foto’s, zoals die uit de coronatijd en meer rauwe beelden van stakingen, vluchtelingen of protestacties.
Oud-collega en kunstredacteur Rob Schoonen trad op als curator van deze tentoonstelling, waarop zo’n tachtig foto’s zijn te zien. Van portretten en nieuwsfoto’s tot series en reportages.

René Manders heeft een enorme ontwikkeling in de krantenwereld meegemaakt. Aanvankelijk waren het alleen zwart-wit foto’s die hij zelf moest ontwikkelen, selecteren en afdrukken en die daarna per koerier naar de drukkerij in Best gingen. In de digitale wereld moet alles oneindig veel sneller en draait het om de nabewerking. Maar, benadrukt hij, de boodschap is niet veranderd. (avda)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *