Erespeld voor poppenspeler Ton de Gouw

De Tilburgse kunstenaar Ton de Gouw (Kaatsheuvel 1949) ontvangt op 14 september 2024 de Erespeld van de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel-UNIMA. De uitreiking vindt plaats tijdens het Internationaal Micro Festival in Dordrecht, zo meldt de vijfenzeventigjarige kunstenaar die tussen 1979 en 2006 actief was als poppenspeler. “Ik ontvang de Erespeld vanwege mijn verdienste voor het Nederlands poppenspel: de karakteristieke herkenbare eigenheid van mijn poppen en daarmee mijn producties. Zij beschouwen me als een poppenspeler die bijgedragen heeft aan de (ook internationale ) bloei en diversiteit van het Nederlandse figurentheater tussen 1960 en 2000.”

Ton de Gouw met zijn favoriete kleine houten pop. Foto > Joep Eijkens

De Gouw is al enige tijd ernstig ziek en is er inmiddels in geslaagd om een goed ‘onderkomen’ te vinden voor de circa zestig door hem gemaakte poppen die hij bezit. Binnen afzienbare tijd zullen ze – ‘als legaat geschonken’ – verhuizen naar het Museum voor poppenspel (MUPO) in Gent. Dat museum is een initiatief van Jan Van Den Meulenbroeke en Steven Luca Groenen.

De Gouw is overigens ook actief als coach en als dichter. In november 2024 verschijnt zijn bundel Zang Per Zwaan met poëzie uit de periode 2021 tot en met 2023. (je)

Reacties (1)

  1. Herman Coenen schreef:

    Beste Ton,

    Proficiat met deze publieke waardering voor je werk dat zo duidelijk voortkomt uit een niet-publieke, innerlijke speelsheid. Die in leven te houden, door alle omstandigheden heen, getuigt van kracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *