De laatsten maanden van Kamp Vught, het enige SS-concentratiekamp in Nederland, waren voor de gevangenen een grote hel. De nazi’s begingen in het kamp twee van de grootste oorlogsmisdaden die in Nederland zijn gepleegd. Historicus Ad van Liempt reconstrueert tachtig jaar later die gebeurtenissen in zijn boek Wraak op het verzet. Dat boek ligt vanaf nu in de boekwinkel.
Nadat de geallieerden op 6 juni 1944 op de stranden van Normandië waren geland, begonnen de nazi’s later die maand in Kamp Vught een nietsontziende wraakactie. Honderden verzetsmensen kregen de kogel. Bij de opheffing van het kamp in september besloten de nazi’s alle nog levende gevangenen te deporteren naar de kampen Sachsenhausen en Ravensbrück. Meer dan de helft, vermoedelijk meer dan negentienhonderd verzetslieden, zou uiteindelijk bezwijken.
Over concentratiekamp Vught – waarin tegenwoordig Nationaal Monument Kamp Vught – zijn tal van publicaties verschenen. Ad van Liempt heeft met zijn onderzoek toch veel nieuwe feiten boven water weten te halen. Hij raadpleegde talloze getuigenverklaringen en justitiële documenten in binnen- en buitenland om een beeld te kunnen schetsen van de gruwelijkheden binnen het prikkeldraad van het kamp in de periode juni – september 1944. De nazi’s hadden het met name gemunt op de mensen die zich het felst tegen hun bewind hadden verzet. In zijn boek constateert Van Liempt dat geen van de verantwoordelijken is berecht voor de begane oorlogsmisdaden.
Gesleep met mensen
Directeur van Nationaal Monument Kamp Vught, Jeroen van den Eijnde in een persbericht: ‘Met Ad van Liempt volgen we de chaotische laatste maanden van Kamp Vught op de voet. Indringend beschrijft hij het gesleep met mensen, vanuit het Oranjehotel in Scheveningen, vanuit België, naar Vught en vandaar naar beruchte kampen als Sachsenhausen en Ravensbrück. Een grote verdienste is daarnaast ook dat nu eens allerlei getallen goed op een rij zijn gezet en beredeneerd. Zo komt hij tot de opvallende conclusie dat het aantal in Vught gefusilleerden eerder rond de 400 ligt, terwijl er 329 namen op het monument op de fusilladeplaats staan. Al met al een onmisbare toevoeging aan hetgeen wij over SS-concentratiekamp Vught kunnen, nee moeten, weten.’
Ad van Liempt (1949) heeft een flink aantal publicaties over de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan op zijn naam staan. Zoals de boeken Kopgeld, De Oorlog, Aan de Maliebaan, Na de bevrijding en Gemmeker (over kamp Westerbork). (en)
Herdenking en lezing
Nationaal Monument Kamp Vught herdenkt de ontruiming van Kamp Vught van september 1944 op zondag 8 september. Belangstellenden lopen vanaf 13.20 uur in een stille tocht naar het monument op de fusilladeplaats, Hier spreken onder anderen Commissaris van de Koning Ina Adema en nabestaande Jetske van den Burger-Steensma.
Op zondag 29 september verzorgt Van Liempt vanaf 14.00 uur een lezing over ‘De wraak op het verzet’. Reserveren is mogelijk via nmkampvught.nl (Agenda).
Meer over Kamp Vught op Brabant Cultureel
Groot compliment voor uw boek: Wraak op het verzet! Als zoon van Maria Jensen (Deense) (expositie 36 nationaliteiten) heeft het boek grote indruk op mij gemaakt! Weer een stuk verwerking aan wat mijn ouders is aangedaan! Hoogachtend Einar van Santen