Van opera tot post-rock, van chansons tot jazz op derde Music Film Festival

Het programma van het derde Music Film Festival in Tilburg in september 2024 kent een grote variatie aan films en liveoptredens van muzikanten en filmmakers. Het loopt uiteen van opera tot trash, van chansons tot jazz en alles daar tussenin. Het festival speelt zich af op vier locaties: Cinecitta, Pathé Centrum, jazzpodium Paradox en Poppodium 013.

Speciaal voor operaliefhebbers is op zondag 8 september de vertoning van de filmregistratie van de opera ‘L’Elisir d’Amore’ in een uitvoering van Opera Zuid. De Argentijnse filmregisseur Marcos Darbyshire en de Britse bas-bariton Sam Carl komen hiervoor speciaal naar filmtheater Cinecitta. Zij worden geïnterviewd door tv-journalist Jeroen Overbeek en het publiek kan vragen stellen. Ook kunnen bezoekers die middag een masterclass volgen bij tenor Jacques de Faber.

Beeld uit de filmregistratie van de bijzondere opera ‘L’Elisir d’Amore’.

Op het festivalaffiche staat ook een gouwe ouwe: ‘Purple Rain’ met in de hoofdrol Prince. Veertig jaar geleden ging die film in première en deze was van grote invloed op de makers van muziekfilms. Na de filmvertoning praat de Tilburgse popjournalist Paul Geerts door met enkele Prince-kenners van ’t eerste uur.

Purple Rain, de film van Prince die veertig jaar geleden in première ging en een groot succes was.

Het festival opent op vrijdag 6 september met de docu-komedie ‘Glas, Mijn Onvervulde Leven’. Het gaat over een man, Rogier Kappers, die op latere leeftijd zijn droom waarmaakte: optreden als artiest met zingende glazen. De vertoning is een primeur, want de film is pas eind oktober in de bioscoop te zien. Kappers verzorgt ook een liveoptreden en presentator Jeroen Overbeek interviewt hem.

Scène uit de docu-komedie ‘Glas, Mijn Onvervulde Leven’.

Een andere Nederlandse première betreft ‘If the stars had a sound’, een documentaire over de Schotse post-rock band Mogwai. In de Britse popmuziek zijn zij een buitenbeentje. Ze maken allesbehalve mainstream Britpop, integendeel ze gaan tegen de stroom in. De band zet zich ook in voor tal van sociale projecten in Schotland. Ook de vertoning van de film over en concert van de Amerikaanse jazzpianist Darius Brubeck – zoon van Dave ‘Take Five’ Brubeck – is een Nederlandse première. Na afloop volgt een interview met regisseur Michiel ten Kleij en Darius Brubeck. Als afsluiting is er een volledig concert van The Brubeck Quartet.

Beeld uit de documentaire over de tegendraadse Schotse post-rock band Mogwai.
Er wordt niet alleen een documentaire over Darius Brubeck vertoond, hij geeft na afloop ook een concert.
Extra aandacht op het Music Film Festival voor chansonnier en acteur Ramses Shaffy.

Veel aandacht is er ook voor chansonnier/acteur Ramses Shaffy die vijftien jaar geleden overleed. Een speciale avond met twee documentaires, twee regisseurs, twee optredens: zangeres Emma Wijdeveld en zanger/acteur Maarten Heijmans. (en)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *