‘De Vorst van Oss’ onderwerp van een grote theaterproductie

In 1933 ontdekten archeologen nabij Oss een enorme grafheuvel. Uit de rijke inventaris daarvan maakten de onderzoekers op dat dit de laatste rustplaats was van een heuse ‘vorst’. Sindsdien is ‘De vorst van Oss’ een begrip waar de stad trots op is. In het najaar wordt een grote theaterproductie op de planken gezet die draait om de bijzondere geschiedenis van deze figuur.

De voorstelling is een initiatief van Oss Cultureel en is te zien van 26 september tot en met 6 oktober 2024. Het gaat in totaal om twaalf opvoeringen, per keer toegankelijk voor tweehonderd bezoekers. Speellocatie is een loods van Vos Logistics, op een steenworp afstand van het daadwerkelijke Vorstengraf. De plek die met zijn grote archeologische waarde Oss internationaal op de kaart heeft gezet. Het theaterstuk neemt het publiek mee in de archeologische wereld, door een eigentijds en nieuw geschreven verhaal. Met humor, herkenning voor alle leeftijden en livemuziek kan de kijker genieten van een boeiende voorstelling.

De vondsten uit het zogenaamde vorstengraf van Oss met naast de bronzen wijnemmer (situla) het rond gebogen zwaard en een aantal bronzen voorwerpen. Foto > RMO

Het originele Vorstengraf

In aanvulling op de theaterproductie biedt Oss Cultureel een unieke kans om dieper in de geschiedenis van Oss te duiken. Onder leiding van lokaal archeoloog Peter van Nistelrooij kunnen bezoekers deelnemen aan een leerzame wandeling naar het originele Vorstengraf. Dat ligt op slechts tien minuten wandelen van de theaterlocatie. Van Nistelrooij, tevens de initiatiefnemer van de reconstructie van het Vorstengraf, zal als deskundige gids alles vertellen over de vondst van De Vorst en de bijzondere geschiedenis die daaraan verbonden is.

Vorig jaar wijdde Museum Jan Cunen een tentoonstelling aan de Vorst van Oss. Onder meer waren de kostbare vondsten te zien die de onderzoekers hebben aangetroffen in het graf. Deze vondsten zijn normaal te zien in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden, maar waren speciaal voor deze expositie uitgeleend. (en)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *