Ludwig Volbeda schreef met ‘Oever’ het Regenboogboek van 2024

Met Oever debuteert Ludwig Volbeda (Oosterhout 1990) als schrijver van proza. Eerder won hij als illustrator al tweemaal een Gouden Penseel en nu leverde hij een verhaal af dat al even poëtisch is als zijn tekeningen veelal zijn. Hoofdpersoon is Jip die weliswaar goed kan tekenen, maar vastloopt als hij op school de opdracht krijgt om een zelfportret te maken. Want ja, wie ben je en hoe portretteer – en presenteer – je jezelf. Jip wordt verliefd op een nieuwe jongen in de klas. Het boek, voor lezers vanaf twaalf jaar, beschrijft vooral de innerlijke ‘strijd’ om jezelf te ontdekken en te accepteren zoals je bent.

Op 18 juli is bekendgemaakt dat lezers Oever van Ludwig Volbeda het beste lhbtiq+-boek – Regenboogboek – van het afgelopen jaar vinden. In de categorie vertaald kreeg Pageboy. Mijn verhaal van Elliot Page en vertaald door Mijke Hadewey van Leersum de meeste stemmen. Het Regenboogboek van het Jaar wordt bekendgemaakt in het kader van Queer & Pride Amsterdam. Deze publieksprijs is een samenwerking tussen Lezerscommunity Hebban.nl en queer magazine Winq. Consumentenonderzoek wees in 2022 uit dat Nederlanders diversiteit en representatie in het aanbod van boeken voor zowel kinderen als volwassenen belangrijk vinden. Martijn Kamphorst, hoofdredacteur van Winq, merkt dat het aanbod van lhbtiq+-boeken duidelijk toeneemt. ‘De groslijst was erg indrukwekkend en de kwaliteit van de boeken zeer hoog. Wij hebben bij Winq inmiddels niet meer genoeg ruimte om alle titels uit het rijke, zeer diverse en groeiende aanbod onder de aandacht te brengen. Dat is natuurlijk jammer, maar vooral heel erg hoopgevend nieuws!’

Literair weblog Tzum

Voor deze publieksprijs zijn door de redacties van Winq en Hebban en in samenwerking met boekhandel De Queer Boekenkast twee lijsten samengesteld uit alle tussen 1 januari 2023 en 31 maart 2024 verschenen queer boeken. Daarop konden lezers stemmen terwijl een vrije keuze invullen ook mogelijk was. Vanaf dit jaar is er een samenwerking met literair weblog Tzum die een juryprijs organiseert voor regenboogboeken. Tzum zal binnenkort de winnaar bekendmaken van de juryprijs BruutTAAL Regenboogboek van het jaar 2024. Op de shortlist staan: Een ander leven van Bart Moeyaert, In het oog van Marijke Schermer en Tosca van Maud Vanhauwaert. (lt)

Ludwig Volbeda, Oever. Amsterdam: Querido 2024, 232 pp., ISBN 9789045129990, pb., € 18,99.

Foto voorpagina: Ludwig Volbeda door Wouter le Duc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *