Ingenieurs van het Eindhovense hightechbedrijf ASML gaan het Van Gogh Museum in Amsterdam helpen bij de instandhouding van de collectie. ASML en het museum ontwikkelen daarvoor een speciaal onderzoekscentrum. Geavanceerde technologie en moderne apparatuur worden ingezet om de kostbare meesterwerken van Vincent van Gogh in optimale staat te houden.
Vier jaar geleden sloten het museum en ASLM al een overeenkomst waarbij het techbedrijf zich voor vier jaar als hoofdsponsor aan het Van Gogh Museum verbond. Die samenwerking resulteerde onder meer in een prototype voor een scanner om de conditie van schilderijen te beoordelen. Er is nu opnieuw voor vier jaar een sponsorcontract afgesloten. Het bedrag dat daarmee is gemoeid, is niet bekendgemaakt. In 2023 haalde het Van Gogh Museum in totaal ruim 4,2 miljoen euro aan sponsorgelden binnen.
Met de verlenging van de samenwerking zetten ASML en het Van Gogh Museum een volgende stap in de ontwikkeling van innovatieve technieken om cultureel erfgoed te behouden. Daarom werkt men toe naar de totstandkoming van het ASML Science Centre. Een onderzoekscentrum in het museum waar de werkzaamheden ook zichtbaar zullen zijn voor het publiek. De nieuwe technieken worden ingezet tijdens een studie naar de Nederlandse periode van Vincent van Gogh, die zich voor het grootste gedeelte heeft afgespeeld in Noord-Brabant. Daarbij gaat de aandacht vooral naar het vakmanschap en de materiaalkeuze van Van Gogh.
Innovatieve zoektocht
Volgens Christophe Fouquet, topman van ASML, is er een zekere overeenkomst tussen hoe Van Gogh zich ontwikkelde en het Eindhovense bedrijf dat wereldleider is in de bouw van machines om computerchips te maken. “Vincent van Gogh begon zijn innovatieve zoektocht naar licht en kleur in Brabant. ASML deelt zijn innovatieve houding en fascinatie voor licht en we voelen ons, net zoals Vincent, nauw verbonden met Brabant. ASML is voortdurend op zoek naar manieren om ervoor te zorgen dat de samenleving kan profiteren van onze technologische innovaties. We streven ernaar om bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen, waaronder het behouden van cultureel erfgoed voor de toekomstige generatie.”
Emilie Gordenker, directeur van het Van Gogh Museum: “Zowel ASML als het Van Gogh Museum staan wereldwijd aan de top als het gaat om onderzoek: ASML op het vlak van technologie en het Van Gogh Museum als kenniscentrum van Vincent van Gogh. Met de inzichten die we in de komende jaren samen opdoen door te ontdekken en te innoveren, hopen we dat het werk en leven van Van Gogh mensen zo lang mogelijk kan blijven inspireren.”
Beide partners hebben afgelopen jaren het lesprogramma Masterminds & Masterpieces ontwikkelend waarin wetenschap en kunst worden gecombineerd. Sinds de start hebben in Europa ruim dertigduizend leerlingen uit groep 7 en 8 aan dat programma meegedaan. In Azië bereikte het programma vijftigduizend kinderen. (en)
Beeld voorpagina: Vincent Van Gogh > Detail van De populierenlaan bij Nuenen (‘Symfonie in geel’), 1885. Overgang van het donkere Nederlandse oeuvre naar het lichtere, expressionistische Franse werk. Niet in het bezit van het Van Gogh Museum, wel in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen.