Dertiger Anne hunkert in droogkomische film naar vriendschap

Een film maken waarin je zelf onder je eigen naam de hoofdrol speelt, hoe krijg je dat voor elkaar. Anne van der Steen uit Eindhoven smaakt dat genoegen. Op maandag 28 oktober 2024 is op de late avond het resultaat te zien onder de titel ‘Anne (32) zoekt vrienden’. Op NP02 om 23.15 uur. Een film over het verlangen naar vriendschap, naar ergens bij horen.

“Anne zit wel erg vaak alleen op de bank in haar huis in Eindhoven.”

Het gaat hier om een productie die Van der Steen maakte onder de vlag van Teledoc Campus. Dat is een project van de publieke omroep om talentvolle jonge regisseurs een kans te geven zich verder te ontwikkelen. ‘Anne (32) zoekt vrienden’ ging vorige maand in première op het Nederlands Filmfestival. 

Het verhaal gaat over de dertiger Anne die er achter komt dat de hechte vriendenclub waar ze vroeger deel van uitmaakte buiten beeld is geraakt. Ze zit wel erg vaak alleen op de bank in haar huis in Eindhoven. Met haar tweeëndertigste verjaardag in aantocht wil ze oude vriendschappen herstellen en nieuwe aangaan. Haar zoektocht drukt haar met neus de feiten. Zo wil ze onder meer met oude vriendinnen de draad weer oppakken. Maar die hebben een gezin gesticht en het gesprek gaat vooral over kinderen. Als single zonder kinderen voelt Anne zich buitengesloten in de vriendschap.
Het verhaal van de film is luchtig verpakt met hilarische, droogkomische scènes die de kijker doen grinniken om die bijna wanhopige Anne die zo hunkert naar vriendschap.

“Met haar tweeëndertigste verjaardag in aantocht wil ze oude vriendschappen herstellen en nieuwe aangaan. Haar zoektocht drukt haar met neus de feiten.”

Anne en de vuilnismannen

Anne van der Steen studeerde in 2016 af aan de Fontys Academie voor Theater in Tilburg. Ze werkt sindsdien als actrice en theatermaker, vooral in het jeugdtheater. In 2022 maakte ze haar eerste documentaire, ‘Anne en de vuilnismannen’. Tijdens corona zat ze zonder werk en ze besloot te solliciteren op een baan bij de vuilophaaldienst. Er ging een wereld voor haar open. Haar ervaringen verwerkte ze tot een persoonlijke documentaire.

Voor Van der Steen is de Britse documentairemaker Louis Theroux een voorbeeld. Over haar aanpak zegt zij dat ze start “vanuit een persoonlijk thema dat ik op een toegankelijke, vrolijke, humorvolle manier probeer te belichten”. “Ik begin vaak met een ogenschijnlijk eenvoudig, klein idee, dat ik vervolgens uitdiep tot een bijzonder en diepgaand thema. Het is een uitnodiging naar het publiek om met mededogen te kijken naar het leven, mededogen te hebben met het mens-zijn. Ik hou van mensen die vertellen dat het een mooie dag is terwijl ze, zonder paraplu, in de stromende regen staan. Ik wil personages laten zien die niet hun handen in hun zakken hebben, maar die in alle kwetsbaarheid iets moois en kleurrijks maken van hun bestaan.” (en)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *