Kunstsmullen nodigt uit om op poëtische wijze naar de natuur te kijken

De tiende editie van Kunstsmullen in en rond Heeze is groter dan ooit. Landgoed Kapellerput bij Heeze is nog steeds hoofdlocatie, maar er zijn nu twee kleinere kunstwandelroutes in andere dorpskernen. Ook zijn er meerdere binnenlocaties en is er een uitgebreid randprogramma. Het thema is ‘Bomen spreken’ en voor wie de verschillende locaties per fiets wil verkennen is ook een route uitgezet.

een beeldverslag door Irma van Bommel

Het jaarlijkse evenement Kunstsmullen is sinds deze editie tweejaarlijks en dat is goed te begrijpen nu het aantal tentoonstellingen, zowel binnen als buiten, flink is uitgebreid en alle dorpskernen van de gemeente Heeze-Leende meedoen. Dat zijn naast genoemde dorpen ook Sterksel en Leenderstrijp.

Op Landgoed Kapellerput wordt bij iedere editie de kunstwandelroute net weer even anders aangelegd. Ook deze keer weer. De route begint nu bij de boomhut, de ‘Kaban’, loopt langs een ven om Hotel Kapellerput heen en loopt verder rondom een ven van de naastgelegen natuurbegraafplaats Schoorsveld. De geselecteerde kunstenaars geven ieder een eigen interpretatie van het thema.

Bart Ensing maakte met verticaal en diagonaal gespannen draden van de boomtakken naar de grond een visueel lijnenspel dat contrasteert met de organische vormen van de boom, om ons anders naar de natuur te laten kijken.

Op de route vind je meerdere mobiles van Bart Huibers, vervaardigd van latten van een kastanjeboom. Zijn stelling is dat we in beweging moeten komen om de balans in ons leven te vinden.

Het is net of daar in de verte echt iemand rondloopt, maar het blijkt een ‘kledingstuk’ van takken van Johan Sietzema. Ze passen nergens beter dan in de natuur zelf.

Er zijn ook beelden te zien die niet specifiek met het thema te maken hebben, maar wel prachtig passen bij de locatie, zoals ‘Een hoofd op reis’ van Yvonne Halfens.

Volgens Karin van der Molen communiceren bomen met elkaar en met de dieren- en plantenwereld. Met ‘Code rood’ geeft zij aan dat het morgen mogelijk code groen is, maar vandaag ‘code rood’.

Op het eerste gezicht lijken de foto’s van Rob Sweere in de installatie ‘Natuurlijke sensatie’ takkenbossen voor te stellen, maar wie goed kijkt, ontdekt dat het zeewier is.

Yke Prins verbeeldt met ‘Unending movement’ het vergankelijke en cyclische van de natuur.

De glanzende stenen langs het pad van Adri Verhoeven wekken de indruk alsof ze daar altijd hebben gelegen.

Loop ook even binnen bij Hotel Kapellerput voor de binnenexpositie en vergaap je aan de prachtige tekeningen van Roos Vogels en andere kunstwerken.

Roos Vogels maakte de reeks ‘Nemus’, meer dan manshoge tekeningen van boomstammen in perspectivisch verloop.

Andere binnenlocaties zijn onder andere Galerie De Kliuw in Heeze, de nieuwe Galerie Ekelhof in Sterksel en Galerie Kempro in Sterksel.

Het glaskunstwerk van Marian Smit dat in Galerie De Kliuw voor een raam is geplaatst in de expositie ‘Natuurlijke verbinding’ zorgt voor een mooie verbinding tussen binnen en buiten.

Atelier Galerie Kempro doet mee met de expositie ‘Geworteld’. Floor Verheij-de Haan toont er de sprookjesachtige ets ‘Sprekende stammen’.

Rondom Galerie Kempro is een nieuwe woonwijk gebouwd, Kloostervelden. Aan de zuidkant van die nieuwe wijk is op een enigszins geaccidenteerd, braakliggend terrein een kleine kunstwandelroute uitgezet. En er is nog een derde kunstwandelroute, in een weiland bij een oude brink in Leende.

Het werk ‘Boodschappers’ van Karin van der Molen is geïnspireerd op bijenkorven of wespennesten. In de kern zijn korte, haiku-achtige teksten te ontdekken.
Met dit werk wijst Natascha Waeyen ons erop dat de boom onze longen met zuurstof vult. De kussens lijken fragiel maar zijn gemaakt van volièregaas.

Dit is slechts een impressie van Kunstsmullen dat nog tot en met 27 oktober 2024 is te bezoeken. Er zijn nog andere locaties, onder andere poëziepleinen. Ook worden allerlei activiteiten georganiseerd. Voor het volledige programma zie de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *