Prestigieuze Gramophone Classical Music Award voor Cappella Pratensis

Vocaal ensemble Cappella Pratensis, ontstaan aan het conservatorium in Tilburg en tegenwoordig thuis in ’s-Hertogenbosch, mocht 3 oktober 2024 de Gramophone Classical Music Award in ontvangst nemen. Die award is de belangrijkste internationale prijs die de klassieke muziekwereld kent en werd aan het ensemble toegekend voor de cd ‘Missa Maria Zart’ (zachte of zachtmoedige Maria). Het artistiek team van het gezelschap ging de prijs in ontvangst nemen tijdens een feestelijke ceremonie in Londen.

Cappella Pratensis
Cappella Pratensis in 2023. Foto > Eduardus Lee

Onder leiding van Stratton Bull viel Cappella Pratensis in de prijzen in de categorie oude muziek met een opname van het meesterwerk van de Zuidnederlandse componist Jacob Obrecht (1457-1505). Eerdere Nederlandse winnaars van de prestigieuze Gramophone Award zijn op één hand te tellen. Dit is de eerste Nederlandse opname die de prijs wint sinds een bekroond album van het Concertgebouworkest in 1993.

Internationaal toonaangevend

Cappella Pratensis is internationaal toonaangevend op het gebied van polyfonie ofwel meerstemmige zang. Al bijna veertig jaar zingt het ensemble op de meest vooraanstaande podia en festivals ter wereld. Deze Gramophone Award is een nieuw hoogtepunt voor Cappella Pratensis. Het ensemble bestaat uit Tim Braithwaite, Stratton Bull en Andrew Hallock (superius), Lior Leibovici, André Pérez Muíño en Korneel Van Neste (altus), Jonatan Alvarado, Peter de Laurentiis en Julian Podger (tenor), en Marc Busnel, Roland Faust en Grantley McDonald (bassus) en zij zingen onder leiding van Stratton Bull. Vanaf volgend jaar zal Tim Braithwaite de leiding hebben.

Cappella Pratensis in 2022 tijdens een repetitie. Foto > Sander Heezen

De ‘Missa Maria zart’ van Jacob Obrecht, geboren in Gent, neemt een bijzondere plaats in binnen de renaissancemuziek. Het is een gecompliceerd stuk – in een complex genre – en een van de langste missen uit deze periode. Op de nu bekroonde cd staan nog twee anonieme werken met eveneens de titel ‘Mari zart’, nog zo’n werk van een zekere Pfabinschwantz (mogelijk Georg Pfawenschwantz) die leefde tegen het eind van de vijftiende eeuw en van Ludwig Senfl ‘Maria, bist Genaden voll/Maria zart’.  

Subsidie afgewezen

De toekenning van de prijs komt op een financieel precair moment voor het gezelschap. Twee aanvragen om in aanmerking te komen voor een meerjarige subsidie in de periode 2025 – 2028 zijn afgewezen. Het Fonds Podiumkunst gaf een positief advies, maar wegens een tekortschietend budget is de aanvraag niet gehonoreerd. Ook de gemeente ’s-Hertogenbosch besliste negatief op de aanvraag. De provincie Noord-Brabant heeft Cappella Pratensis wel subsidie toegekend.  (lt)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *