Stripverhalen kunnen pure ontspanning zijn, maar fungeren steeds vaker als krachtige communicatievorm van bedrijven, musea en instellingen. Stripfiguren spreken veelal een breed publiek aan en kunnen enorm populair zijn. Storytelling en branding met graphic novels. In het weekend van 12 en 13 oktober 2024 zijn in Helmond de Stripmakersdagen.
door Anja van den Akker
De eerste landelijke Stripmakersdagen vinden op 12 en 13 oktober plaats in De Cacaofabriek Helmond. Daar moeten stripmakers en potentiële ‘klanten’ elkaar vinden en inspireren, maar is ook ‘gewoon’ publiek welkom om hun striphelden te ontmoeten. Strips zijn waardevol. Zo is beeldtaal ideaal om laaggeletterden of anderstaligen te bereiken, geeft initiatiefnemer Jan Vriends (1970) als voorbeeld. Deze Helmondse stripmaker is tot 2027 benoemd als Stripmaker des Vaderlands en kreeg recent voor zijn graphic novel De Kosmonaut de prestigieuze Willy Vandersteenprijs als beste Nederlandstalig stripalbum uit het voorbije jaar. Eerder veroverde hij de Stripschappenning voor Snotneus, het beste jeugdalbum van 2021. Vriends is al ruim vijftien jaar geestelijk vader van Roos Vink, de brugpieper die wekelijks verschijnt in meidenblad Tina.
Met al deze waardering op zak, leek het Vriends een uitgelezen kans om de strip te promoten als moderne, sterke communicatievorm. Niet toevallig in Helmond, want daar woont hij. Bovendien leent De Cacaofabriek zich hier uitstekend voor. Vriends organiseert het evenement samen met de Stichting aaStrips.
Wisselwerking tussen woord en beeld
Steeds meer musea, bedrijven en instellingen ontdekken de kracht van storytelling door beeldverhalen. Daar zitten ware kunstwerkjes tussen: literair werk met sterk beeld en design. Die wisselwerking tussen woord en beeld maakt een voor bedrijven en commerciële opdrachtgevers interessante verbinding met de lezer. Maar ook al staan die organisaties vaker open voor het medium strip, de weg vinden naar professionele makers blijkt niet altijd makkelijk.
Ook de stripmaker heeft het niet makkelijk. Er is maar een handvol stripmakers dat van zijn strips kan leven, terwijl zij toch multi-getalenteerd zijn. Stripmakers zijn immers zowel schrijver als beeldmaker. Dat wordt veel te weinig gezien en benut, betoogt Vriends. In dat alles moeten deze landelijke Stripmakersdagen verandering brengen.
Een heus Stripboekenbal
Er is een congres plus markt, er zijn lezingen, exposities, animaties en een heus Stripboekenbal. Bekende makers zullen vertellen over positieve samenwerkingen met commerciële klanten. Met deze win/win-verhalen willen zij beleidsmakers in de zaal verleiden om vooral ook met stripmakers in zee te gaan. Naast stripmakers zijn bedrijven, organisaties, stripliefhebbers, maar ook studenten van creatieve opleidingen welkom om te leren van de bak aan kennis die dat weekend aanwezig zal zijn.
Programma zaterdag 12 oktober: congres met als sprekers Gerrit de Jager (Familie Doorzon, Stripschapprijs 1987), Bas Schuddeboom (redactie Donald Duck), Stefan Nieuwenhuis (striprecensent, journalist NRC, 9e Kunst), Marc de Lobie (P. Hans Frankfurtherprijs 2023, uitgever) en Robin Vinck (journalist). Jan Vriends treedt op als gastheer. Entree € 25,00, dit is inclusief lunch en drankjes. Overig programma gratis.
Aansluitend opent op deze zaterdag de expositie met de ‘Rembrandt onder de stripmakers’ Typex (Amsterdam) en jong talent (afstudeerders) van ArtEZ, Zwolle. Café Lokaal42 aan de Markt in Helmond organiseert die avond een heus Stripboekenbal.
Programma zondag 13 oktober: markt waarbij het publiek stripmakers kan ontmoeten. Ook dan zijn de expo met Typex en ArtEZ alsmede de filmzaal met animaties geopend.
Lees meer over Jan Vriends op Brabant Cultureel
© Brabant Cultureel 2024
Forse intree maar 25 euro, dat is in Helmond niet voor de poes [Kattemeppers stad]
Dat is inclusief lunch! Prima prijs 🙂
De entreeprijs voor het congres is inclusief lunch en drinks.