Tientallen bezwaarschriften ingediend bij provincie tegen besluit over subsidies

Culturele organisaties die bij de vierjaarlijkse subsidieronde van de provincie Noord-Brabant buiten de boot zijn gevallen hebben massaal bezwaar aangetekend. Op basis van eigen nieuwsgaring meldt de Theaterkrant dat het om minimaal dertig bezwaarschriften gaat.

De culturele website baseert zich op een inventarisatie die is uitgevoerd door de Kunst van Brabant. Deze organisatie behartigt de belangen van een honderdtal culturele instellingen. De Theaterkrant citeert in haar berichtgeving bestuurslid Marc Eysink Smeets, die de hele gang van zaken betitelt als ‘amateurisme ten top’ en ‘broddelwerk’. 

Beeld > Hans Lodewijkx

Er is vanuit de Kunst van Brabant scherpe kritiek op de adviezen die ten grondslag liggen aan de ranking van de aanvragen. Bij de provincie hebben 99 culturele instellingen eerder dit jaar een aanvraag ingediend voor subsidie in de periode 2025 – 2028. Een adviescommissie heeft elke aanvraag punten toegekend. Hoe meer punten, hoe groter de kans op subsidie. De maximumscore was 400 punten. Echter, het beschikbare budget van 30,5 miljoen euro was niet toereikend om alle aanvragen daadwerkelijk te honoreren.  Voor in totaal 53 aanvragers was er goed nieuws, zij krijgen geld. Andere instellingen staan met lege handen. 

‘Ondermaatse adviezen’

Volgens Eysink Smeets is de kwaliteit van veel adviezen ‘ondermaats’ en staan er feitelijke onjuistheden en verkeerde conclusies in. De Theaterkrant sprak onder meer met Sanne Nouws, artistiek leider van jeugdtheatergezelschap House of Nouws. Ze heeft het over ‘hele vreemde onjuistheden, slordigheden en verkeerde aannames’. Het wegvallen van de subsidie heeft grote gevolgen voor haar gezelschap. Het is nog maar zeer de vraag of het gezelschap volgend jaar nog op toernee kan met schoolvoorstellingen. De nieuwste productie Hendrik IV ging juist deze week in première. 

Er is op korte termijn van de kant van de provincie geen helderheid te verwachten. De behandeling van de bezwaarschriften gebeurt door een speciale commissie die adviseert aan Gedeputeerde Staten. Vanwege het grote aantal bezwaarschriften gaat dat langer duren dan voorzien. (en)

Lees hier het artikel van de Theaterkrant

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *