Directeur Henri Swinkels kondigt vertrek aan bij Kunstloc Brabant

Aan het eind van dit jaar stopt Henri Swinkels als directeur-bestuurder van Kunstloc Brabant. Het bericht van zijn afscheid heeft hij vandaag gedeeld op LinkedIn. De medewerkers zijn gisteren al geïnformeerd. 

Swinkels (1963) trad vier jaar geleden aan als opvolger van Chris van Koppen. Tot dat moment was hij nog lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant voor de SP. Van 2015 tot 2019 maakte hij namens deze partij deel uit van het College van Gedeputeerde Staten, met onder andere cultuur in zijn portefeuille.

Henri Swinkels, nog drie maanden directeur-bestuurder van Kunstloc Brabant.

Op Linked schrijft de vertrekkend directeur dat er in de bijna vier jaar dat hij aan het roer stond van Kunstloc veel is gebeurd. “Corona-tijd, bezuinigingen en een reeks politiek-bestuurlijke wisselingen, waarin de rol van kunst en cultuur met groot gemak ontkend en weer erkend werd, bekritiseerd of juist bejubeld. Maar hoe de politieke wind ook waait, voor Kunstloc is de rol van kunst en cultuur in onze samenleving evident.”

Koersend op ongekende kracht van verbeelding

“Omringd door bevlogen en gedreven collega’s, mocht ik vier jaar bouwen aan een team wat de betekenis van kunst en cultuur in alles voorop zet. Inmiddels een wendbare organisatie met zelf-organiserende teams, waarmee we kunnen anticiperen op de immer ongewisse toekomst. Natuurlijk, met de wind mee gaan we harder en sneller. Maar zelfs met wind tegen staan we niet stil en weten we al laverend, scherp aan de wind te zeilen. Altijd koersend op de ongekende kracht van verbeelding.”

Bij zijn aantreden kreeg Swinkels te maken met een door de provincie opgelegde bezuiniging van 1,2 miljoen euro, die later overigens is afgezwakt. Het aantal medewerkers is afgelopen jaren licht gedaald.  Volgens het jaarverslag over 2023 waren er bij Kunstloc bijna 45 voltijdsbanen, voor een belangrijk deel adviseurs voor de culturele sector. De organisatie is momenteel in transitie om beter voorbereid te zijn op de toekomst. In 2023 leed Kunstloc een verlies van 365.000 euro en naar verwachting schrijft de organisatie ook dit jaar nog rode cijfers. Maatregelen die genomen zijn om de financiële positie te versterken zullen pas vanaf 2025 effect sorteren. (en)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *