Van Goghs Zonnebloemen staan een jaar lang centraal in Brabantse musea

Honderd jaar geleden verkocht Jo Van Gogh-Bonger het schilderij ‘Vaas met zonnebloemen’ van Vincent van Gogh aan de National Gallery in Londen. Ter gelegenheid daarvan organiseert Van Gogh Brabant het ‘Jaar van de zonnebloem’. Het schilderij met zonnebloemen is een van de bekendste werken van Van Gogh. Hij schilderde het in 1889 in het Zuid-Franse Arles. Hij maakte vijf versies van een bos zonnebloemen in een vaas en gebruikte daarvoor drie tinten geel, oker, groen, ‘en anders niets’.

Drie maal Vaas met 15 zonnebloemen, door Van Gogh geschilderd in Arles in augustus 1888 en januari 1889. De linker versie hangt in de National Gallery, London, de middelste versie is te zien in het Sompo Japan Museum of Art, Tokyo, de rechter versie hangt in het Van Gogh Museum, Amsterdam.

Op diverse plaatsen in Noord-Brabant zijn exposities te zien met werk van kunstenaars die door Van Goghs zonnebloemen zijn geïnspireerd. Ook zijn er fietsroutes, culturele manifestaties en zijn er velden met bloemen ingezaaid. Bij de Menmoerhoeve aan de Zundertseweg in Etten-Leur bijvoorbeeld verbeeldt een zevenduizend vierkante meter groot veld met bloeiende bloemen het schilderij ‘Vaas met 15 zonnebloemen’. Het veld bloeit naar verwachting tot midden oktober.

Isaac Israëls en de zonnebloemen van Van Gogh

In Van Gogh Village Museum in Nuenen is vanaf 28 september 2024 de expositie ‘Zonnebloemen. Anders niets’ te zien met werk van Wouter van Riessen, Matijs van de Kerkhof, Sara van Vliet, Eva Krause en Margiet Smulders. In Zundert presenteert het Van GoghHuis van 2 oktober 2024 tot en met 16 februari 2025 ‘Zonnebloemen voor van Gogh’ met werk van Marc Mulders, Reinoud van Vught, Jorn van Leeuwen, Isabella Werkhoven, Jarik Jongman, Thijs Segers, Claudy Jongstra, Loek Grootjans, Erik Andriesse, Peter Kantelberg, Salvo, Chant van Lieshout, Esmee van Zeeventer, Danielle Hoogendoorn, Wouter van Riessen, Matijs van de Kerkhof, Rainer Fetting en Alberto Scodro.
Ook wordt een schilderij van Isaac Israëls getoond waarop Van Goghs ‘Zonnebloemen’ is afgebeeld. Israëls had het werk te leen voordat het werd verkocht aan de National Gallery. Thijs Segers maakt in oktober een grote muurschildering van zonnebloemen op de Markt in Zundert.

Vaas met 15 zonnebloemen, gemixt door Brabant Cultureel.

Stedelijk Museum Breda toont gedurende het ‘Jaar van de zonnebloem’ in de aankomsthal op Van Goghs zonnebloemstillevens geïnspireerd werk van Ruud van Empel, ‘Van Gogh #5’, en van Karin Borghouts ‘Zonnebloemen (naar Van Gogh)’. (cl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *