Een bont gezelschap van grote en kleine (theater)groepen en festivals, verspreid over het hele land, vragen in een brief aan de Tweede Kamer om hulp. De briefschrijvers kregen twee maanden geleden te horen dat zij voor de periode 2025-2028 geen subsidie krijgen van het Fonds Podiumkunsten. En dat terwijl zij wel een positief advies hadden gekregen. Tot de gedupeerde instellingen behoren in Brabant The 100Hands en Stormkamer (Breda), Zwermers en Katja Heitmann (Tilburg) en Bosch Parade en Cappella Pratensis (Den Bosch).
De leden van de Groep van 59, zoals ze zich noemen, staan ondanks een positief advies met lege handen doordat het budget van het Fonds Podiumkunsten ontoereikend is. Het fonds krijgt het geld van de landelijke overheid. Vandaar de brief aan de Tweede Kamer met de dringende oproep om het Fonds Podiumkunsten van extra geld te voorzien zodat alle aanvragen alsnog gehonoreerd kunnen worden. Het gaat om een bedrag van 10,9 miljoen euro.
Ook voor cultuurliefhebbers met een smalle beurs
Als die aanvulling achterwege blijft gaat er volgens De Groep van 59 veel verloren. ‘Dan zullen veel mensen op vele plekken in Nederland heel veel moois niet kunnen meemaken. Wordt zowel het populaire als het meer onderzoekende aanbod fundamenteel verschraald. Wij maken podiumkunsten voor liefhebbers – maar dat zijn óók mensen met een smalle beurs, óók mensen zonder veel opleiding, óók mensen die met uitsluiting, eenzaamheid of andere maatschappelijke en emotionele problemen te maken hebben.’
Vier jaar geleden was er een vergelijkbare situatie en vielen instellingen met een positief advies toch buiten de boot. De politiek heeft dat toen gerepareerd door het budget alsnog te verhogen. ‘De argumenten die toen golden, zijn nog steeds relevant. Behoud wat bewezen kwaliteit heeft, maak vernieuwing mogelijk, geef instellingen de tijd en de financiële ruimte om zich te ontwikkelen.’
Uitkomst elke vier jaar ongewis
De Groep van 59 is ook kritisch op het huidige systeem van de vierjarige subsidietoekenning. De uitkomst is elke keer ongewis en dat maakt het bestaan uiterst onzeker. Ze vraagt dan ook aan de Tweede Kamer om een soort overbrugging subsidie van een jaar in te voeren. Dat schept de mogelijkheid om te zoeken naar een andere exploitatie.
Of de Tweede Kamer deze keer opnieuw in de buidel tast, is onzeker. Het kabinet is juist van plan flink te bezuinigen op de culturele sector. Het debat daarover komt mogelijk aan de orde bij de Algemene Beschouwingen of anders later dit jaar bij de behandeling van de begroting van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. (en)
Lees meer over de bezuinigingen op cultuur op Brabant Cultureel