Museum Klok & Peel in Asten heeft ambitieuze plannen: het wil vernieuwen en meer bezoekers trekken. Daarvoor wil het museum het huidige pand, dat bouwtechnisch op zijn laatste benen loopt, vervangen door een museum nieuwe stijl, voorlopig Museum Echo genaamd, ‘waarin verleden, heden en toekomst gaan resoneren’. De focus ligt op educatie, innovatie, interactiviteit en gastvrijheid.
De toekomstvisie, die is vastgelegd in een zogenaamd bidbook, is ontwikkeld door architectenbureau Diederendirrix en cultuurdesigner Van Eijk & Van der Lubbe. De bouw van het nieuwe museum kost zo’n veertien miljoen euro en het is de bedoeling dat het in 2030 de deuren opent. Met het bidbook wil men diverse partijen zoals cultuurfondsen voor het project interesseren.
Een nieuwe identiteit
In Museum Klok & Peel, dat jaarlijks veertig tot vijfenveertig duizend bezoekers trekt, zijn twee collecties te zien. Enerzijds heeft het de grootste collectie klokken en beiaards ter wereld en anderzijds toont het de natuur- en cultuurhistorie van de Peel. Ook is er een museumtuin. Met de nieuwbouw krijgt het nieuwe museum een nieuwe identiteit. Het is dan ‘niet langer een gebouw dat gericht is op het uitstallen van collecties, maar een plek waarop het overdragen van informatie mede met de inzet van moderne technieken als AR (Augmented Reality), VR (Virtual Reality) en immersive belevingen’ centraal staan. Om exploitabel te zijn moet Museum Echo per jaar minstens zestig tot zeventig duizend bezoekers gaan trekken.
In het plan ligt de entree aan een plein aan de zijde van de Rootweg. Aan die kant komen ook de garderobe, de museumwinkel en het café met een terras aan de tuinzijde. Het museum krijgt vier expositiezalen en ruimte voor wisselende tentoonstellingen. De oppervlakte gaat van 2.700 naar 3.200 vierkante meter. Het boerderijgedeelte, dat in 2012 is verlengd, blijft bestaan, maar krijgt andere functies. Hierin komen onder meer de personeelsruimte, de werkplaats en kantoren. Sterrenwacht Jan Paagman verhuist naar de museumtuin en er komt ook een amfitheater. Bij het museum komen honderd parkeerplaatsen.
Diederendirrix won eerder dit jaar de publieksprijs BNA Beste Gebouw van het Jaar voor de uitbreiding van het Van Gogh Village Museum in Nuenen (in samenwerking met Van Eijk & Van der Lubbe) en in 2020 voor de transformatie van kloostercomplex Mariënhage (DOMUSDELA) in Eindhoven. (cl)
Meer over architectenbureau Diederendirrix op Brabant Cultureel
Meer over Museum Klok & Peel op Brabant Cultureel