Eindhoven in Beeld is een stichting die met fotografie en films een beeld wil geven van de samenleving in Eindhoven vroeger en nu. Bij de stichting is een aantal vrijwilligers actief met het maken van documentaires over zowel markante panden als markante personen. Recent hebben drie documentaires over Eindhovense fotografen het levenslicht gezien. Paul Veltman tekende voor een documentaire over Paul de Nooijer (1943). Veltman maakte samen met Frans Simons een documentaire over Hans-Joachim Schröter (1938-2022). En aan een documentaire over Hans Zoete (1948-2024) verleende naast Veltman en Simons ook Hetty de Groot haar medewerking. De drie documentaires worden dinsdagavond 17 september 2024 getoond in Natlab in Eindhoven.
De film over Paul de Nooijer gaat over de periode dat hij in de Tramstraat in Eindhoven woonde. Terugblikkend vertelt De Nooijer dat het een creatieve periode was waarin niet alleen veel fotografie maar ook experimentele films werden gemaakt. Leven en werk waren altijd nauw verbonden. Het huis diende niet alleen als woning, maar ook als studio waar settings werden gebouwd voor de kunstprojecten. De Nooijer zelf en ook zijn vrouw Françoise en zoon Menno figureerden vaak in die ensceneringen.
Hans-Joachim Schröter en Hans Zoete komen ook zelf in beeld en aan het woord in de betreffende films. De documentairemakers waren net op tijd, want Schröter en Zoete zijn inmiddels overleden. Schröter vertelt in de film dat hij opgroeide in Leipzig in voormalig Oost-Duisland. Tijdens een georganiseerd uitstapje naar München besloot hij niet terug te keren, maar in het westen te blijven. Hij was toen zeventien. Hij vond een baan als lithograaf bij een drukkerij in Weert. Later vestigde hij in Eindhoven een fotostudio waar hij voornamelijk reclamewerk deed. Daarnaast bracht hij het culturele leven in Eindhoven in beeld en leverde hij foto’s voor de BBK-krant van de Beroepsvereniging Beeldende Kunstenaars.
Hans Zoete, op het eind van zijn leven nagenoeg blind, was vooral bekend als docent fotografie bij het CKE, het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven, en door zijn inzet voor fotoclubs en de Fotobond. Ook nam hij het initiatief voor Fotomanifestatie Eindhoven, een fotofestival dat meerdere edities heeft gekend. Hij vertelt er in de film heel gedetailleerd over. Door zijn drukke werkzaamheden was hij gestopt met fotograferen. Zijn oeuvre was daardoor nagenoeg onbekend totdat vrienden en familieleden enkele jaren geleden in zijn foto’s doken en een boek uitgaven. Ook stelden zij een tentoonstelling samen die te zien was bij Pennings Foundation in Eindhoven. De drie korte documentaires worden samen op één avond getoond. (ivb)
Tickets zijn te bestellen via:
Drie Eindhovense Fotografen — Drie documentaires | Natlab
Meer over de documentaires op Brabant Cultureel