Op 2 november 2004 vermoordde moslimterrorist Mohammed B. de filmregisseur en islamcriticus Theo van Gogh op straat in Amsterdam. Voor filmtheater Cinecitta in Tilburg, dat in zijn huidige vorm tien jaar bestaat, aanleiding om extra aandacht te schenken aan wat misschien wel de meest spraakmakende filmmaker van Nederland was.
Voor Van Gogh stond alles in het teken van de vrijheid van meningsuiting. De filmmaker vond dat alles gezegd moet kunnen worden en hij deed dat zelf zonder enige terughoudendheid. Als columnist joeg hij mensen tegen zich in het harnas en dat leidde soms tot rechtszaken. Van Gogh is als filmmaker vooral bekend door zijn film ‘Submission’ waarin hij keihard uithaalde naar de islam. Vanaf dat moment was hij zijn leven niet meer zeker.
Door ‘Submission’ is zijn overige filmwerk – Van Gogh heeft een dertigtal films op zijn naam staan – onderbelicht gebleven. Cinecitta vertoont daarom op zondag 25 augustus zijn film ‘Interview’ uit 2003, die door de Nederlandse kritiek indertijd matig werd ontvangen. Ten onrechte, volgens het Tilburgse filmhuis. Dat wijst erop dat de beroemde Amerikaanse regisseur Steve Buscemi ‘Interview’ zo goed vond dat hij een Amerikaanse versie maakte. De film vertelt het verhaal van een gerenommeerde journalist (Pierre Bokma) die tegen zijn zin de meest populaire soapactrice van Nederland (Katja Schuurman) aan de tand moet voelen.
Na afloop van de vertoning gaan filmprogrammeur Sam Simons en schrijver Jaap Cohen in gesprek over de films van Theo van Gogh, zijn nalatenschap, invloed, en het belang van kunst als stem om maatschappelijke en politieke zaken bespreekbaar te maken. Van Cohen verscheen eerder dit jaar de biografie De Bolle van Gogh.
Betere kwaliteitsfilms
Cinecitta is gehuisvest in een imposant rijksmonument in de Tilburgse Willem II Straat waar tot 1983 de verlopen bioscopen Camera en Ambassade films vertoonden. Toen namen Bert Goessen en Frans van Beek de zalen over. Zij hadden eerder de Filmliga opgericht. Onder de naam Cinecitta programmeerden zij de betere kwaliteitsfilms.
In 2010 namen Paul Vermee en Nettie Verhagen de bioscoop over. Mede door de opkomst van streamingdiensten was het nodig om een andere weg in te slaan. De nieuwe eigenaren begonnen met een grondige modernisering van het complex en voegden er een restaurant aan toe. Bovendien beperkt Cinecitta zich sindsdien niet tot het vertonen van vooral arthouse films, maar organiseert het ook allerlei nevenactiviteiten zoals filmfestivals, thema-avonden, talkshows en vertoningen met toelichting door filmkenners. Omdat de bioscoop steeds meer bezoekers trok, is het complex uitgebreid met twee ondergronds zalen en een atrium. In de maand augustus is er een speciaal programma in het kader van het jubileum. Vanwege de feestmaand zijn alle tickets voor de helft van de prijs te koop. (en)
Eerdere publicaties over Cinecitta op Brabant Cultureel