Theaterfestival Boulevard ondanks hitte goed bezocht

De editie 2024 van theaterfestival Boulevard had anders dan vorig jaar, toen er flinke buien vielen, niet te klagen over het weer. Na een nat begin liep de temperatuur gestaag op. De laatste dagen van het festival in Den Bosch waren zelfs ronduit warm. Maar per saldo is het evenement, dat voor de veertigste keer plaatsvond, met zo’n honderdduizend bezoekers goed bezocht.

Aan het succes zal ook de terugkeer naar de Bossche binnenstad hebben bijgedragen. Een thuiskomst, die het team, de kunstenaars en bezoekers ervaren hebben. Door de centrale ligging van het festivalhart op de Parade werden er meer spontane voorbijgangers en dagjesmensen bereikt’, zegt directeur-bestuurder Dana Kibbelaar in een persverklaring. ‘Bij een festival dat al veertig jaar bestaat, wil je enerzijds je vertrouwde publiek vasthouden – wat ons lukt – maar zet je ook in op verbreding van je publieken.’

Wolkeloze 40e editie Theaterfestival Boulevard

Boulevard 2024 ontving honderdtwintig gezelschappen. Zij boden in totaal 588 voorstellingen, concerten, installaties en talkshowedities op het (snij)vlak van theater, dans, muziek en beeldende kunst. Voor de betaalde voorstellingen kochten zo’n 37.000 mensen een kaartje, het gratis programma trok elfduizend belangstellenden. De overige bezoekers kwamen af op de publieke activiteiten.

Boulevard op onorthodoxe locaties

Het programma was ruim en veelzijdig, met enkele producties op onorthodoxe locaties zoals landgoed Blijendijk, de IJzergieterij (Tramkade) en de Catharinakerk. Boulevard 2024 vroeg om overgave van het publiek. Dat gold voor de ritualistische openingsvoorstelling ‘Karrasekare’ (Igor x Moreno), maar ook voor bijvoorbeeld een intieme solo van de Libanese dansmaker Omar Rajeh. De bezoeker kon worden ingewijd in de Droomtempel ‘Memoria’ of in het ‘Rijk der Zieken’ van iona&rineke. De festivalgangers lieten zich raken door Schweigman&, Laika en Dries Verhoeven, maakten kennis met Misiconi en ontdekten het Bossche programma in Tent Paars – samengesteld door Dukebox en dansmaker Arjuna Vermeulen. Het Torenpodium, met een Talkshow, circus, dans en in de avond bands, bleek een magneet voor publiek van alle leeftijden.

  • Nienke Nasserian & Demos Horn > RISE, een zelfhulpopera

Boulevard besteedt veel aandacht aan toegankelijkheid. In samenwerking met Stichting Onbeperkt Genieten werd deze editie voor het eerst een prikkelvriendelijke ontvangst georganiseerd. Ook een aantal doof-blinde mensen brachten in groepsverband een bezoek aan Boulevard. Een mooie opkomst was er eveneens bij de voorstelling met audiodescriptie. In het kader van de campagne ‘Geef een toegift’ waren er bijna vijfhonderd gulle bezoekers van het festival die een extra kaartje voor een ander doneerden. Daardoor konden mensen van onder meer het AZC, Vluchtelingenwerk, Quiet Community, het Taalhuis en jeugdwerk PowerUp073 kaartjes ontvangen.

Daniële Streep, de recent aangetreden interim directeur-bestuurder die de vertrekkende Tessa Smeulers vervangt, was onder de indruk van honderden onvermoeibare vrijwilligers en vele betrokken makers en partners. (en)

Alle foto’s in dit artikel > Karin Jonkers en Jean Philipse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *