Parade op Brabantsedag in teken van ‘het typisch gevoel van Brabant’

De jaarlijkse Brabantsedag in Heeze heeft dit jaar als thema ‘Dichterbij Brabant’. Op zondag 25 augustus 2024 trekt een theaterparade van zestien groepen door het dorp met de meest wonderlijke creaties. De wagens en de acteurs vertellen in enkele minuten een compleet verhaal, geïnspireerd op het thema dat verwijst naar zowel Brabantse dichters als naar ‘het typisch Brabantse gevoel’. Het gedicht dat de wagenbouwers als uitgangspunt nemen moet minstens vijftig jaar oud zijn. Bovendien geschreven door een dichter die in het vroegere Hertogdom Brabant is geboren.

De verbeelding prikkelen

Brabant heeft een rijke geschiedenis in de dichtkunst. Om het keuzeproces iets eenvoudiger te maken, kunnen de groepen putten uit een speciaal samengestelde dichtbundel. Frank van Lierop, hoofd Themacommissie, licht de themakeuze toe: “Zeker is dat gedichten bijgedragen hebben aan het behoud van kunst en cultuur. Tradities, religieuze gebeden, politieke overtuigingen; het werd allemaal in dichtvorm vastgelegd. Daarnaast kun je met gedichten emoties, ideeën en ervaringen op een beknopte manier overbrengen, zodat ze de verbeelding prikkelen. En laat dat nu iets zijn wat de wagenbouwers en acteurs van de Brabantsedag ook als geen ander kunnen.” (en)

De Brabantsedag editie 2023 met als thema Eureka! De winnaar was Vriendenkring De Rijten met De Oerknaltheorie. In het midden: priester en kosmoloog Georges Lemaître. Foto > Malou Evers. Foto voorpagina > Judith Adriaansen
Dit is Vriendenkring Hopeloos > Machine die lucifers en luciferdoosjes maakt en ze automatisch vult. Meer wagens en spektakel > bekijk de Aftermovie Brabantsedag 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *