Festival Boulevard is meer dan een programma van theatervoorstellingen

Met de Parade als festivalhart keert Theaterfestival Boulevard deze keer terug naar de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Vanwege de nieuwbouw van het Theater aan de Parade was deze locatie enkele jaren niet helemaal voor het festival beschikbaar. Nu dus weer wel. Van donderdag 1 tot en met zondag 11 augustus 2024 vinden er ruim honderdtien voorstellingen, concerten en workshops plaats van nationale en internationale makers op verschillende locaties. Niet alleen op de sfeervolle Parade, ook op andere locaties in de binnenstad en daarbuiten.

Maar Boulevard is meer dan een festival met een gevarieerd programma van theater, dans en performances voor het grote publiek. De organisatie zet zich ook in voor inclusie, diversiteit en duurzaamheid. Tegenwoordig een voorwaarde van subsidieverstrekkers. Er is bijvoorbeeld oog voor specifieke groepen zoals bezoekers met een gehoorprobleem. Voor hen is er op 3 augustus het Gebarencafé met een programma van voorstellingen, ondersteund door gebaren- en schrijftolken. Daarnaast is er voor de bezoekers een ‘Tolkshow’.

De website van Theaterfestival Boulevard kent een prikkelarme versie voor mensen gevoelig zijn voor kleurrijke beelden. Door die optie in te schakelen worden alle kleurenfoto’s automatisch in zwart-wit getoond. Deze foto geeft een beeld van het festivalgebeuren op de Parade in 2023, toen nog in beperkte opzet vanwege bouwwerkzaamheden aan het plein. Foto > Jean Philipse 

Voor bezoekers die op zoek zijn naar muziek buiten de ‘mainstream’ is er FOMO FATAL in poppodium Willem Twee. Op de zaterdagen 3 en 10 augustus kunnen liefhebbers van eclectische muziekstijlen tot diep in de nacht hun hart ophalen met optredens van onder andere de Bossche DJ Iris Rijskamp. Tijdens FOMO is in het Willem Twee ook de expositie ‘Blind Spots’ te zien, gecureerd door Lucia Femia. Met werk van de Bossche kunstenaars Amber Lotte Penders, Esmina Merks en lichtkunstenaar Martin van Staveren.

Het minitheater ‘De Stijle, want…’ slaat dit jaar zijn tent weer op in Den Bosch. Veertig jaar geleden was dit fenomeen ook al op de Boulevard te aanschouwen. In het najaar zal de act nog te zien zijn op enkele festivals, maar dan valt toch echt het doek. Op de foto, bij de ingang, acteur Harrie Verkerk, een van de drijvende krachten achter ‘De Stijle, want…’ Foto > Facebook

Lokale samenwerking

De organisatie wil dat de drempels om het festival te beleven zo laag mogelijk zijn. Om mensen met een smalle beurs tegemoet te komen, werkt Boulevard samen met Quiet Community. Een organisatie die zich inzet voor mensen in armoede. En onder de noemer Lijn73 ontwikkelen theater- en dansmakers die een speciale betrokkenheid bij de stad hebben, een aantal activiteiten. Sinds 2019 is er bijvoorbeeld een samenwerking met de lokale Indische en Molukse gemeenschappen. Verder biedt Boulevard een podium aan de Kunstbende. Dat zijn onder andere jongeren uit Noord-Brabant in de leeftijd van dertien tot negentien jaar die artistiek talent hebben. Ruim baan krijgen ook de studenten van kunstopleidingen van van Avans Creative Innovation (Den Bosch) en van Fontys Academy of the Arts (Tilburg) in Pand 18.

Thuispagina van de website Festival Boulevard. Met een klik op het oogje rechts is de prikkelarme versie op te roepen. Voor meer achtergrondinformatie: lees de Boulevard Magazines 2024.

Voor een aantal theaterproducties moet de bezoeker een toegangskaartje kopen, maar er is ook een uitgebreid gratis programma. Dat speelt zich af op het Torenpodium, midden in het festivalhart op de Parade. Op dat podium is ook de nieuwe talkshow te zien, dagelijks om 16.30 uur. De presentatie is in handen van Yahmani Blackman. De officiële opening door wethouder Mike van der Geld is donderdag 1 augustus om 15.00 uur, in aanwezigheid van de festivaldirecteuren Tessa Smeulers en Dana Kibbelaar. Uitgebreide informatie over het programma is te vinden op de website van Theaterfestival Boulevard. (en)

Voorpagina: Het artwork voor het Theaterfestival Boulevard 2024 is gemaakt door Rogier Roeters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *