Afslag Eindhoven speelt nog één voorstelling en heft daarna zichzelf op

Theatergezelschap Afslag Eindhoven, opgericht in 2007, houdt na vrijdag 20 september 2024 op te bestaan. Op die dag speelt de groep voor de allerlaatste keer de voorstelling ‘Elk bos is een opstand’ bij de Genneper Hoeve in Eindhoven.

Voor de buitenwereld zal het nieuws van de opheffing als een verrassing komen, maar intern werd daar al rekening mee gehouden. Vorig jaar had regisseur Gerrie Fiers al aangekondigd dat zij in 2024 wilde vertrekken. Fiers was samen met Yvonne van Beukering oprichter van het theatergezelschap. Ze namen het initiatief als reactie op de verhuizing van zowel de Fontys Academie voor Theater als Het Zuidelijk Toneel van Eindhoven naar Tilburg. Van Beukering en Fiers wilden met hun nieuwe gezelschap met maatschappelijk relevant theater ‘een eigenzinnige bijdrage leveren aan het actuele kunst- en cultuurlandschap’.

‘Elk bos is een opstand’, de allerlaatste voorstelling van Afslag Eindhoven. Spel: Peter Vandemeulebroecke. Foto > Paul Beekhuis

Afslag Eindhoven legde zich toe op zogeheten locatietheater met voorstellingen waarvan de inhoud een relatie had met de omgeving. De Eindhovense groep was daarin heel succesvol, maar deze formule blijkt tevens een achilleshiel. Het werd steeds moeilijker om deze vorm van theater financieel rond te krijgen, laat zakelijk leider Isabelle Savelkoul in een toelichting weten. Dat heeft mede bijgedragen aan het besluit om het gezelschap op te heffen.

Om die reden heeft Afslag Eindhoven voor de periode 2025-2028 ook geen meerjarige subsidie meer aangevraagd. In de vorige periode 2021-20042 kreeg het gezelschap nog financiële ondersteuning van het landelijke Fonds Podiumkunsten en van de Gemeente Eindhoven.

Afslag Eindhoven werkte samen met partners

Afslag Eindhoven werkte voor elk project samen met andere partners. Met ervaringsdeskundigen en professionals uit andere domeinen zoals boksers, dak- en thuislozen of vrachtwagenchauffeurs. Zowel beginnende acteurs als gevestigde namen kregen binnen het gezelschap een podium. Schrijvers, dramaturgen, muzikanten, vormgevers, decorbouwers, kostuumontwerpers en fotografen die met hun blik en expertise de ideeën van de regisseurs naar een hoger niveau brachten.

Scène uit de voorstelling ‘De overkant van de nacht’ uit 2021, met een glansrol voor Peter Vandemeulebroecke. Foto > Paul Beekhuis

‘Elk bos is een opstand’, in een regie van Gerrie Fiers, ging afgelopen mei in Alkmaar in première en is in augustus nog te zien op het Limburg Festival en in september dus in Eindhoven. Deze voorstelling gaat over een activist die als enige is overgebleven om actie te voeren voor het behoud van het bos. Een voorstelling waarin livemuziek, beeld, tekst en spel verweven zijn als een wortelstelsel. Het gaat over onderlinge verbindingen, over idealisme en over de eenzaamheid van het gelijk. (en)

‘Elk bos is een opstand’ is te zien bij de Genneper Hoeve van 5 tot en met 20 september 2024. Spel: Peter Vandemeulebroecke. Regie: Gerrie Fiers. Tekst: Daan Windhorst. Livemuziek: Ruben Nachtegaele. Dramaturgie: Cecile Brommer. Klim- en boomadvies: Simon Dermout Cramer. Artistieke ondersteuning: Yvonne van Beukering.
Meer informatie over kaartjes op de website van het 
Parktheater.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *