Brandon Versantvoort nieuwe stadsdichter van Meierijstad

Brandon Versantvoort (31) is de nieuwe stadsdichter van Meierijstad. Hij volgt Rick Terwindt op, die gedurende vijf jaar zijn ervaringen in zijn gemeente in poëzie heeft gevat. Samen met Josan van den Broek en Cor van Casteren was Versantvoort genomineerd voor deze functie. Inwoners van Meierijstad konden een stem uitbrengen op een van de kandidaten.

Brandon Versantvoort presenteert zichzelf met een gedicht tijdens Festival Fabriek Magnifique in Veghel. Beeld > video Omroep Meierij

De naam van de nieuwe stadsdichter werd onthuld tijdens Festival Fabriek Magnifique in de tuin van de bibliotheek in Veghel. Brandon Versantvoort woont momenteel in ’s-Hertogenbosch, maar hij is oorspronkelijk afkomstig uit het dorp Keldonk. Daar woonde hij met zijn ouders op een boerderij waar hij nog vaak naar teruggaat. ‘Dat is mijn favoriete plek om tot rust te komen.’ De nieuwe stadsdichter beoefent ook het genre ‘spoken word’ dat is ontstaan is ‘uit een urgentie van het volk om zichzelf te kunnen uiten’. Hij zal dan ook maatschappelijke onderwerpen in zijn poëzie aan bod laten komen. Als stadsdichter doet de gemeente jaarlijks een keer of vijftien een beroep op hem waarvoor hij een vergoeding krijgt van drieduizend euro per jaar. Versantvoort is aangesteld voor twee jaar.

De boerderij van zijn ouders is voor Brandon de favoriete plek om tot rust te komen. Beeld > video Bibliotheek Meierijstad

Cultuurprijs voor Rick Terwindt

De vertrekkende stadsdichter Terwindt heeft voor zijn vele verdiensten de kunst- en cultuurprijs van Meierijstad gekregen uit handen van wethouder Menno Roozendaal. “Rick was meer dan een dichter, hij was ook een bruggenbouwer en een verhalenverteller. Op een laagdrempelige manier, vaak met humoristische twist, raakte hij de mensen. Hij had het vermogen om mensen te enthousiasmeren en mee te krijgen. Zijn liefde voor het gedicht deelde hij met jong en oud”, aldus de wethouder.

De vertrekkende stadsdichter Rick Terwindt.

Enkele wapenfeiten van Terwindt: Hij heeft meer dan honderd gedichten geschreven en voorgedragen; hij was in 2022 kanaaldichter bij gelegenheid van de viering van tweehonderd jaar Zuid-Willemsvaart; hij zette zich in voor laaggeletterden en hij speelde een rol in de samenwerking van Cultuurkade Meierijstad en het onderwijs. (en)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *