Schrijver en beeldend kunstenaar Cobi van Baars, woonachtig in Cuijk, is een van de zes genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs 2024. Een andere Brabander op de shortlist is Frank Nellen, geboren en getogen in Roosendaal. De overige kandidaten voor de literatuurprijs van vijftigduizend euro zijn Rob van Essen, Esther Gerritsen, Sacha Bronwasser en Maud Vanhauwaert.
Cobi van Baars dankt haar plaats op de shortlist aan haar vorig jaar verschenen roman De onbedoelden die ook in Babant Cultureel een goede recensie kreeg. Van Baars groeide op in het dorp Vlierden en ging naar de middelbare school in het nabijgelegen Deurne. Zij studeerde moderne Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en rondde haar studie af met een onderzoek naar de relatie tussen literatuur en beeldende kunst. Daarna ging zij in deeltijd naar de kunstacademie.
Daarover zei ze in 2020 in een interview met Bazarow onder meer: ‘Ik beschouw mezelf niet als een echt dubbeltalent. Ik reserveer die term voor kunstenaars die twee gelijkwaardige oeuvres hebben, die niet tussen hun talenten zouden kunnen kiezen. […] Ik beschouw mezelf als een schrijver die jarenlang schilderde. Terugkijkend denk ik dat ik het schilderen nodig heb gehad om het schrijven aan de gang te krijgen.’
Cobi van Baars debuteerde in 2017 met Schipper & Zn. Daarna volgde in 2019 Over het krakende ei, een jaar later Branduren en in 2023 De onbedoelden. Deze laatste roman gaat over een tweeling die meteen na de geboorte gedwongen wordt afgestaan en zonder medeweten van hun ongetrouwde moeder van elkaar wordt gescheiden.
Frank Nellen wetenschapper en schrijver
Frank Nellen won begin dit jaar al de Nederlandse Boekhandelsprijs voor zijn roman De onzichtbaren. Ook hij combineert net als Van Baars meerdere disciplines, hij is jurist en econoom. Nellen is hoofddocent fiscaliteit aan de Universiteit van Maastricht. Hij debuteerde in 2019 met Land van dadels en prinsen. De onzichtbaren is een roman die zich afspeelt in Kyiv tegen de achtergrond van de ondergang van de Sovjet-Unie.
In NRC zei Nellen over zijn schrijverschap: ‘Ik heb veel bewondering voor jonge mensen die kiezen voor het kunstenaarschap – ik had dat lef niet. Ik was een moeilijke puber, vond het leven heftig en zwaar, en ik koos voor bedrijfskunde en fiscaal recht. Toen ik ging schrijven had ik m’n schaapjes al op het droge: spaargeld, een burgerlijk bestaan. En ik heb geen trauma’s, of grote gebeurtenissen meegemaakt.’
Rob van Essen staat op de shortlist met Ik kom hier nog op terug, Esther Gerritsen met Gebied 19, Sacha Bronwasser met Luister en de enige Vlaamse auteur Maud Vanhauwaert met Tosca. Voorzitter van de jury is dit jaar Kim Putters, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en tijdelijk kabinetsinformateur. Op maandag 13 mei wordt de bekendmaking van de winnaar live uitgezonden in Nieuwsuur op NPO2. (en)
Aanvulling: Niet twee maar drie van de genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs hebben hun wortels in Brabant. Sacha Bronwasser (1968 Rijswijk) groeide op in Valkenswaard en ging er naar de middelbare school. Daarna studeerde ze aan kunstacademie St. Joost in Breda, en vervolgens aan de UvA in Amsterdam en de Sorbonne in Parijs. Ze specialiseerde zich in kusntgeschiedenis en filosofie. Bronwasser debuteerde in 2019 met ‘Niets is gelogen’. Ruim een jaar geleden verscheen ‘Luister’, een succesvolle roman die al aan de 21edruk toe is.
Lees ook op Brabant Cultureel:
Gescheiden tweeling herenigd in aangrijpende roman van Cobi van Baars
Frank Nellen wint Nederlandse Boekhandelsprijs
Voor Sacha Bronwasser was het een ontdekking dat ze in haar romans haar fantasie mocht laten gaan
Nieuwsuur bezoekt genomineerden literatuurprijs
Introductie van de genomineerden van de Libris Literatuur Prijs