Filmmaker Simone van Dusseldorp gaat aan de slag met het boek Gimmick! van Joost Zwagerman. De in Tilburg geboren en getogen Van Dusseldorp (1967) schrijft het scenario, regisseert en filmt de coming of age-novel van Zwagerman (1963-2015).
Gimmick is in de roman de naam van een discotheek waar cynische yuppen zich ophouden, bevangen door een donkere en pessimistische ‘no future’ sfeer. Hoofdpersoon Walter van Raamsdonk is kunstenaar en houdt zich met zijn vrienden op bij gelegenheden waar drugs, drank en seks geconsumeerd worden. Zwagerman beschrijft in beeldende taal de ongeremde feesten in tijden waarin #ihave (de reactie van mannen op #metoo) doodgewoon was. In die harde cynische omgeving bezwijkt de hoofdpersoon aan groot liefdesverdriet.
“Gimmick! is een roman over mijn generatie”, verklaart Van Dusseldorp haar keuze voor dit boek. “Het is een generatie die vanuit een donkere idealistische en dogmatische tijd vrij plotseling gekatapulteerd werd naar een commerciële wereld. Je deed eraan mee of je viel erbuiten. De zoektocht van Walter van Raamsdonk als jonge kunstenaar is intens en zeer universeel. Het gaat over wie je bent. Wat je te vertellen hebt en hoe je in het leven staat. De vraag of je trouw moet blijven aan jezelf of dat je je ziel moet verkopen aan de commercie is ook in de huidige tijd zeer actueel.”
Van Dusseldorp pakt vaker actuele thema’s aan. Zij maakte haar speelfilmdebuut in 2006 met Diep, over een veertienjarig meisje dat wortelt met seks, relaties en volwassen worden in de periode van flower power: de jaren zeventig en begin tachtig. Dat waren de jaren waarin Van Dusseldorp opgroeide in Tilburg en de wijde wereld ontdekte. Diep vertelt deels het verhaal van de cineaste. Van Dusseldorps onderwerpen groeien mee met haar leeftijd. Naast speelfilms en documentaires maakt Van Dusseldorp ook kinderfilms. Haar werk is her en der te zien, onder andere bij de VPRO. Zij is een dochter van de Tilburgse fotograaf en galeriehoudster aan het Wilhelminapark in Tilburg. Ze volgde achtereenvolgens de Sint Joost Academie in Breda (fotografie en audiovisueel), de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (audiovisueel) en de Nederlandse Film en Televisie Academie Amsterdam (regie, scenario fictie). Simone van Dusseldorp heeft meerdere prijzen in binnen- en buitenland ontvangen. (jk)
(c) Brabant Cultureel 2018